De eilanden van Maleisië

Perhentians

De bekendste eilanden van Maleisië: Pulau Perhentian Besar en Kecil, respectievelijke groot en klein. Het kleinste eiland trekt voornamelijk backpackers aan. De eilanden zijn ‘’open’’ van maart t/m oktober, daarbuiten is het hier regenseizoen en is bijna alles gesloten.

De Perhentians zijn een ideale snorkel- en duikbestemming, het water is hier bijzonder helder en het onderwaterleven zeer divers. Het is een goeie plek om goedkoop je duikbrevet te halen! De snorkeltrips zijn ook prachtig, je wordt per boot naar de mooiste snorkelplekken gebracht rondom de eilanden. Op Perhentian Besar kan je daarenboven een schildpadden opvang bezoeken, waar je ’s nachts schildpadden eieren kunt zien leggen.

Redang

Iets ten zuiden van de Perhentians ligt de eilanden groep van Redang. Net zoals de Perhentians is deze plek vrijwel onbereikbaar van november t/m maart door het regenseizoen. Redang is een net iets minder ontdekte locatie, met hetzelfde helderblauwe water, dus tevens een zeer goede plek om te snorkelen en te duiken. Het eiland is ook een goede plek voor mooie wandelingen zoals bijvoorbeeld naar Redang Hill, waar je prachtig uitzicht hebt over het eiland. Ook kun je kajakken; het water is zo helder dat je vissen kunt bewonderen vanuit je kajak.

Tioman

Een stuk zuidelijker dan de vorige genoemde eiland vind je Tioman eiland. Naast dat het ook een goeie bestemming is om te snorkelen en zwemmen, is hier meer avontuur te vinden. Er zijn verschillende watervallen op het eiland te vinden waar je heen kunt hiken of varen met de watertaxi. In het juiste seizoen kan je hier ook schildpadden eieren zien leggen bij Juara, een van de mooie stranden op Tioman, waar je tevens kunt verblijven op hutjes pal op het strand zoals de locals daar ook doen.

Pangkor

Op zoek naar heel veel rust en wat minder ontdekt paradijs? Pangkor is wat voor jou. Dit eiland ligt in tegenstelling tot de rest van de genoemde eilanden aan de westkust van het Maleise schiereiland. De witte stranden zijn hier erg rustig en daarom perfect om helemaal tot rust te komen. Wandelend over het eiland kom je authentieke Maleise vissersdorpjes tegen, die de afgelopen tientallen jaren amper zijn veranderd. Vissen is een belangrijk onderdeel van het leven hier en het is dan ook een top plek om verse vis te eten.

Sipadan en Mabul island (Borneo)

Meermaals verkozen tot beste duikspot ter wereld, gelegen aan de kust van Sabah: Sipadan. De hoeveelheid bijzondere onderwaterdieren die je hier kunt vinden zijn niet te tellen. Het is een waar duikparadijs. Het is een beschermd duikgebied en per dag worden er maar 120 vergunningen om te duiken hier afgegeven, verdeeld over de duikscholen. Dit is om de onderwaterwereld ter plaatse niet te veel te verstoren en daardoor is het zeer onbeschadigd gebleven. Op Sipadan zelf kan je niet verblijven, dus de meeste mensen kiezen voor Semporna of Mabul island. Bij Mabul island kan je prachtig verblijven op en naast het water. Bovendien is Mabul zelf ook een fantastische plek om te duiken.