Praktische reisinformatie

Gezondheid

Naast het regelen van je visum en geldzaken is je gezondheid op reis uiteraard een van de belangrijkste dingen. Neem daarom alle tips en adviezen in acht om je reis zo onbezorgd mogelijk te laten verlopen. Voordat je aan je rondreis naar Vietnam, Laos en/of Cambodja begint kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen nemen, maar ook tijdens je rondreis en bij thuiskomst zijn er een aantal aandachtspunten. We raden je aan om contact op te nemen met de GG&GD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties. Aanbevolen wordt inentingen Hepatitus A, Buiktyfus (als je langer dan drie weken weg gaat) en DTP. Drink in Indochina geen kraanwater en koop flessen water.

Veiligheid

Voor actuele informatie kun je altijd kijken op www.minbuza.nl, de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, onder het kopje Landen en Reizen en dan onder Reisadviezen.

Geldzaken

De munt in Vietnam is de Vietnameese Dong. 1 EUR is ongeveer 25.000 Dong! (pijldatum medio 2016) Pinnen is in de grotere steden in Vietnam mogelijk. Het is handig om ook een creditcard te hebben. Euro's en Amerikaanse dollars kunt u overal wisselen.

De munt in Laos is de Laotiaanse Kip. 1 EUR is ongeveer 9000 kip! (pijldatum medio 2016) Pinnen is in de grotere steden in Laos mogelijk. Het is handig om ook een creditcard te hebben. Euro's en Amerikaanse dollars kunt u overal wisselen.

De munt in Cambodja is de Cambodjaanse Riel. 1 EUR is ongeveer 4500 Riel! (pijldatum medio 2016) Pinnen is in de grotere steden in Cambodja mogelijk. Het is handig om ook een creditcard te hebben. Euro's en Amerikaanse dollars kunt u overal wisselen. In Cambodja zijn ze dol op dollars en je kunt op de meeste plekken in de steden en in de toeristen plaatsen met dollars betalen.

De wisselkoers kun je eenvoudig opzoeken op Google. Een handige tool is XE.com Vrijwel alle hotels en de grotere winkels en restaurants accepteren de bekende internationale creditcards. Let echter goed op! Ook in deze zijn skimmers actief!

Geld opnemen

Ook geld opnemen met je creditcard is in de grotere plaatsen mogelijk. Dit kan bij de meeste banken. Je dient je dan te kunnen legitimeren met je paspoort. Geld opnemen via je bank- of giropas met je pincode is mogelijk. Vergeet je niet je kaart voor vertrek op internationaal te zetten zodat je ook in het buitenland kunt pinnen? Verder is het handig om wat 'reserve geld' te hebben. Euro's worden bij vrijwel alle banken en bij balies van grotere hotels geaccepteerd om te wisselen. In Indochina is de dollar vaak ook een legitiem betaalmiddel! Fooien geven voor service van hotels, restaurants, chauffeurs en gidsen wordt zeer gewaardeerd in de eigen munt.

Banken

De banken zijn in Indochina meestal geopend op werkdagen. Op feestdagen zijn banken net als bij ons vaak gesloten.

Vervoer en lunch onderweg

Je chauffeur brengt je naar de plaatsten die in de tour beschreven staan. Je kunt met hem overleggen als je onderweg een keer wilt stoppen bij een dorpje dat jullie passeren. Voor sommige transfers maken we gebruik van echte chauffeurs, zij spreken soms maar zeer weinig of zelfs geen Engels. Met handen en voeten kom je altijd heel ver!
Hij zal onderweg stoppen op plekken waar je veilig kunt lunchen. Wil je echt local food kun je dat aangeven. Weet dat je de chauffeur dan soms een beetje moet overtuigen. Niet alleen zal hij oprecht zorg hebben dat je geen last krijgt van buikklachten door echt lokaal voedsel te eten, ook zal hij, zonder dat te willen zeggen, zorgen hebben omdat hij dan zelf voor zijn lunch dient te betalen. In de meeste 'toeristen' lunchplekken krijgen chauffeurs een maaltijd aangeboden. Je kunt hem aanbieden zijn lunch te betalen, dat zal hij zeker waarderen.
Voor vervoer ter plaatse kunt je gebruik maken van een driewiel-taxi. (Tuk tuk's) De kosten variƫren per plaats. Zo betaal je in de toeristen plaatsen meer en in de steden ook. Je kunt wellicht eerst bij je hotel informeren of ze een goede driver weten, afdingen is gebruikelijk. Dat doe je overigens het best vooraf!