Reisperiode en klimaat in Vietnam, Laos en Cambodja

Als je wilt weten wat de beste periode is om Indochina te bezoeken kun je het beste kijken naar de weersomstandigheden in Laos, Cambodja en Vietnam. Hoewel relatief dicht bij in de buurt gelegen zijn de afstanden nog best pittig waardoor er ook verschillen zijn in de diverse landen. In Cambodja en Laos en Vietnam is het doorgaans gewoon lekker warm. Doordat Vietnam ook echte berggebieden heeft en erg lang gestrekt is kan het daar wel verschillen per regio.

Cambodja en Vietnam hebben ook mooie tropische stranden
Cambodja en Vietnam hebben ook mooie tropische stranden

Beste reisperiode en weer in Vietnam

Ho Chi Minh museum bezoek in Hanoi
Ho Chi Minh museum bezoek in Hanoi

Vietnam kun je het hele jaar bezoeken en doorgaans schommelt het weer tussen de 20 en 38 graden. Doordat het erg lang gestrekt is heeft het verschillende klimaatzones. Van eind november tot en met mei regent het het minste. Het weer verschilt in de drie regio's: Noord, midden en zuid. Het hele jaar door valt er soms wel wat regen en in de monsoon periode meer. De meeste kans op regen heb je in het noorden van juni tot en met september, in het midden van september tot en met oktober en in het zuiden van Vietnam van mei tot en met november. Vaak is de regen best voorspelbaar en kort en heftig. Je kunt Vietnam daarom het hele jaar prima bezoeken.


Je kunt Vietnam dus het hele jaar bezoeken Weet dat het weer in ieder tropisch land altijd best lastig te voorspellen is. Regen kun je dus altijd wel (een keer) verwachten. Er zijn enkele tips waarmee je rekening kunt houden als je niet van drukte houdt, graag de bergen in het noorden wilt bezoeken of juist de tropische eilanden voor de kust in het centrale deel en het zuiden.

Soms is het gewoon erg druk met familiebezoeken
Het TET festival is wanneer het Vietnamese nieuwjaar geviert wordt. De maanstand speelt hier een rol bij, maar je kunt uitgaan van eind januari en/of begin februari. Veraag het ons even na als je in die periode wilt reizen! Heel veel families gaan elkaar opzoeken en het is dan erg druk in Vietnam. Prijzen liggen hoger en vluchten zijn snel vol.

Bergvolkeren bezoeken in het hoge noorden
Als je in de wintermaanden het hoge noorden van Vietnam bezoekt zul je er rekening mee moeten houden dat het er fris en zelfs wel guur kan zijn. Hou daarmee rekening als je je koffer gaat inpakken.

Lekker chillen aan de kust bij Hoi An of de eilanden en stranden bij Na Trang
Van het strand wil je uiteraard lekker genieten! Best plan je je strandverblijf dan van februari tot in de loop van september. IN onze zomermaanden kan het er zelfs goed warm worden. In ons najaar en begin van de winter maanden, oktober t/m december, kun je hier veel regen hebben.

Relaxed verblijven op de tropische eilanden in het zuiden
In onze wintermaanden zijn de eilanden Phu Quoc en Con Dao aanraders. Je kunt er dan prima verblijven en genieten van prachtige tropische palmstranden. In de zomerperiode heb je hier meer kans op een tropische bui.

Beste reisperiode en weer in Cambodja

Het is lekker warm in Cambodja, neem gemiddeld zo'n 25 tot 30 graden als richtlijn. In ons voorjaar (april/mei) kan het er zelfs nog wel warmer worden en in onze zomer regent het wat meer. In de winter kan het juist weer wat koeler zijn. Dat het in onze zomer meer regent heeft ook een voordeel. Juist daardoor heb je vaak een mooi groen landschap. Cambodja kun je dus eigenlijk prima het hele jaar verkennen. Regen zul je altijd wel een keer hebben vaak kort en heftig en aan het einde van de dag. Daar zijn de paraplu's toch voor?

De eerste helft van het jaar heb je de beste strandomstandigheden
De eerste helft van het jaar heb je de beste strandomstandigheden

De mooiste stranden in Cambodja tref je aan bij Kep en Sihanoukville. In Sihanoukville tref je drukkere en zeer levendige baaien aan maar de baai bij Shoka beach en Otres beach is weer lekker rustig. Kep zoek je juist op als je van rust houdt. Vanaf onze herfst tot het begin van de zomer is het hier prima vertoeven. In juli, augustus en september kun je af en toe met een bui te maken krijgen maar ook in die periode schijnt de zon zeer regelmatig.

Beste reisperiode en weer in Laos

Je gids heeft altijd wel een paraplu bij zich als het dan toch ineens kort regent.
Je gids heeft altijd wel een paraplu bij zich als het dan toch ineens kort regent.

Het hele jaar door is Laos lekker warm, zo rond de 30 graden. In ons voorjaar kan de temperatuur zelfs oplopen tot tegen de 40 graden. Laos is een erg groen land en met deze temperaturen betekend dat regelmatig regen. Maar ook in de echte regenperiode van medio juni tot begin november kun je prima Laos bezoeken. Het droge seizoen is gedurende onze winter, het is er dan iets minder warm en er valt weinig tot geen regen. Als het regent blijft het trouwens wel gewoon lekker warm:)


Laos kent een hoge vochtigheidsgraad, dat is voor ons altijd even wennen. Wij zijn zelf een paar keer in de zomerperiode in Laos geweest en hebben de regen niet als hinderlijk ervaren. Het hoort er gewoon bij dat het soms even flink regent. Dat is overigens soms best een mooi gezicht en duurt vaak niet lang en is in de namiddag of avond. In de periode van de moesson, juni tot begin november, heb je vaak iedere dag wel zo'n regenbui. Als je goed voorbereid op pad gaat, met paraplu of poncho is er niets aan de hand.