Cambodja cultuur, jungle en waterland

Je verkent het platteland en kleine dorpjes op een eiland in de Mekong rivier
Je verkent het platteland en kleine dorpjes op een eiland in de Mekong rivier

Dé Cambodja rondreis voor avonturiers die ook cultuur willen snuiven. Je bezoekt uiteraard de jungle tempels van Angkor wat en de highlights in Phnom Penh. Daarnaast ligt de nadruk op de weelderige natuur van het noorden en het water en de kleine dorpjes op de eilanden in de Mekong.

Ook het Tonle sap meer mag in een waterrijke Cambodja reis uiteraard niet ontbreken. In ruim twee weken laten we je heel veel van Cambodja zien!

Dag 1 Je vertrekt naar Cambodja

Vandaag is je rondreis begonnen. Wil je informatie over de mogelijkheden van een stop-over op weg naar Phnom Penh? Laat het ons weten en we helpen je graag verder.

Dag 2 Op naar de hoofdstad Phnom Penh

Nadat je de douane formaliteiten bent gepasseerd wordt je hartelijk ontvangen door de chauffeur die je naar het hotel in Phnom Penh brengt. In de namiddag wordt je met een tuk-tuk opgehaald bij het hotel en staat er een cruise op het programma. Op het water valt het kwartje misschien pas echt! Je bent in Trendy Phnom Penh. Je zult merken hoe makkelijk het is om na de boottocht zelf een tuk-tuk aan te schieten en je naar het hotel te laten brengen. Na zo’n reis en hartelijke ontvangst val je vast als een blok in slaap.

Dag 3 We laten je vandaag Phnom Penh zien

Ook vandaag is in Phnom Penh de tuk-tuk het vervoersmiddel om letterlijk en figuurlijk de stad op te snuiven. Je gids laat je het koninklijk paleis zien. De grootste trekpleister is hier de Zilveren Pagode met 5329 zilveren tegels op de vloer. Wat Phnom is de belangrijkste tempel van de stad. Volgens de legende zal een hier geuite wens tot vervulling komen! Dit trekt van heinde en verre Cambodjanen naar de tempel. Het voormalige schoolgebouw Toul Sleng speelde in de Khmer Rouge periode een rol als gevangenis. Een donkere periode in de nog recente geschiedenis van het land. Rond drieën wordt je verwacht in de kookschool voor een les in Khmer gerechten koken die je uiteraard daarna ook zelf nuttigt. Aan jou de keus of je direct de tuk-tuk terug naar het hotel neemt of nog even de boulevard met z’n restaurantjes en winkeltjes verkent.

Het levendige Phnom Penh vanaf de Mekong rivier
Het levendige Phnom Penh vanaf de Mekong rivier

Dag 4 Fietstocht in de omgeving van Phnom Penh

Met je gids fiets je door het groene platteland van Cambodja
Met je gids fiets je door het groene platteland van Cambodja

De geplande mountainbike fietstocht over Mekong Island met gids laat je al direct kennismaken met het relaxte leven op het Cambodjaanse platteland. Je zult merken dat je hier een heel ander Cambodja treft dan in Phnom Penh. Groen zijn de velden en innemend zijn de glimlachende en zwaaiende bewoners. De tocht gaat over goed begaanbaar en hooguit glooiend landschap en is voor iedereen goed te doen.

Dag 5 Rit van Phnom Penh naar Battambang

Vandaag verlaten we Phnom Penh en rijden je naar Battambang. Dit is een stevige rit die de hele dag in beslag zal nemen. Onderweg stoppen we in Phnom Oudong of Udong. Tot 1866 was dit de hoofdstad van Cambodja. Op de heuvels rondom liggen prachtige tempels en in de weekenden tref je hier veel inwoners uit Phnom Penh aan om in de natuur te picknicken. Een klein pottenbakkers dorpje bezoeken je achterop een motorfiets. In de namiddag/begin van de avond kom je aan in Battambang met oude koloniale huizen.

Dag 6 Frans koloniale tijden in Battambang

Battambang is de tweede stad van het land en heeft veel weg van een (groot) dorp aan de rivier met mooie koloniale villa’s en vriendelijke bevolking. Met je lokale gids vertrek je en verken je het platteland rondom de stad. We bezoeken enkele mooie tempels en je maakt een rit op een bamboetrein, overigens niet meer dan een as, een motor en een houten platform. Tegenliggers? Niet zoveel gelukkig en in het geval dat we er wel een treffen moet de lichtste van de twee van het enkelspoor af! Battambang heeft veel prachtige Frans koloniale huizen.

In Battambang tref je prachtige Frans koloniale huizen aan
In Battambang tref je prachtige Frans koloniale huizen aan

Dag 7 Over het water van Battambang naar Siem Reap

Je bezoekt een traditionele dans voorstelling
Je bezoekt een traditionele dans voorstelling

Aan de andere kant, ten noorden, van het Tonle Sap meer ligt Siem Reap, de uitvalshaven voor je bezoek aan Angkor Wat. We nemen de pond over het meer. Op en rondom het meer zie je kleine dorpjes waar op ingenieuze wijze wordt geleefd met en op het water. Een enkele keer is de waterstand te laag en zullen we je met de auto moeten verplaatsen. Vandaag is het diner inbegrepen. Je bezoekt een Aspara dance show terwijl je van het diner geniet.

Dag 8 Je bezoekt vandaag Angkor Wat

Je gids haalt je op bij het hotel en jullie gaan met een tuk-tuk richting Angkor Wat. Via de zuidelijke poort betreden we dit immense eens koninklijke complex. Uiteraard bezoeken we Angkor Thom. U bezoekt de Bayon met de glimlachende stenen koppen. Je gids neemt je mee naar enkele van de must see’s waaronder de Ta Phrom tempel die nog deels overwoekerd is door de natuur. Na de lunch wordt Angkor Wat aangedaan, wellicht de belangrijkste archeologische plaats in Zuid-Oost Azië. Vanaf de Bakheng heuvel sluit je de dag af met een zonsondergang.

De tempels van Angkor Wat liggen midden in de jungle
De tempels van Angkor Wat liggen midden in de jungle

Dag 9 Het leven op het Tonle Sap meer

Wonen, werken, leren en slapen op en rondom het water
Wonen, werken, leren en slapen op en rondom het water

Vandaag bezoek je de Kampong Phluk floating Villages om te zien en te beleven hoe de mensen hier wonen, werken, leren en slapen op en rondom het water van het Tonle Sap meer. Met een gids vertrek je op een mountain bike naar het meer en krijg je zo al direct een prima indruk van het leven op het platteland rondom Siem Reap. Een floating village verken je uiteraard het beste per boot. We nemen een niet te grote boot zodat we goed tussen de huizen door kunnen varen. Zo krijg je een optimale indruk van het leven op het water. Na een dag met zoveel gezonde activiteit in de buitenlucht is het goed te weten dat de terugweg naar Siem reap per minibusje is!

Dag 10 Siem Reap - Koh Trong Island

Met een eigen chauffeur/gids rij je vandaag naar Kratie, daar stappen we op de ferry naar Koh Trong Island. In dit deel van de rivier leeft één van de vijf zoetwaterdolfijn soorten ter wereld, de Irrawaddy dolfijn. Ze zijn tegenwoordig lastiger te spotten maar soms heb je geluk en tref je er één aan. Je herkent ze aan de ronde snuit. Uiteraard gaan we ons best doen om ze te spotten.Slapen doe je in een leuk bungalow hotel op het eiland midden in de machtige Mekong rivier.

Hou je het wateroppervlak goed in de gaten?
Hou je het wateroppervlak goed in de gaten?

Dag 11 Koh Trong Island - Banlung

Ver weg in de driehoek met Laos en Vietnam ligt de provincie Banlung. In droge tijden doet dit plaatsje een beetje aan het wilde westen denken met brede stoffige zandwegen. Hier tref je soms nog de traditioneel geklede pijp rokende dames aan die in deze streek wonen. We stoppen bij een mooi eco community project genaamd O’russey Kandal. In de rivier met kleine stroomversnellingen is het heerlijk zwemmen. Net buiten de plaats Banlung (officiele naam Labansiek maar genoemd naar de gelijknamige provincie) ligt het avontuurlijke eco resort.

Dag 12 Labansiek - Banlung

De groene omgeving van Banlung
De groene omgeving van Banlung

Vandaag start een twee daagse jungle trekking door de jungle van Banlung. Voor regenpocho’s, backpacks en water wordt gezorgd. Uiteraard is de lunch en het diner ook inbegrepen. Met een ervaren gids en ranger ga je het regenwoud in. In dit regenwoud tref je nog huisjes van inheemse bevolking aan maar ook een heilige begraafplaats. Prachtige vergezichten worden afgewisseld met watervallen. De trekking is voor iedereen met een goede gezondheid prima te doen.Waar je slaapt? Wij zorgen voor een goede tent!

Dag 13 Midden in de jungle bij Banlung

Vandaag vervolgen we de tocht door het regenwoud. De totale lengte van de tocht (2 dagen) is zo’n 20 km. In het regenwoud staan enorme bomen. Dit is ook een omgeving die tijdens de Vietnam oorlog hevig is gebombardeerd, zo verdween de oude hoofdstad van deze provincie Lumpath geheel van de aarbodem, wat rest zijn bomkraters. In deze streek wonen de Hill tribes die eeuwenoude tradities in stand houden en het bos als heilig beschouwen. Aan het einde van de middag komen we terug bij de Treetop Eco lodge.

Je loopt door een jungle met wild stromende rivieren
Je loopt door een jungle met wild stromende rivieren

Dag 14 Banlung - Stung Treng

We vertrekken weer richting de machtige Mekong rivier
We vertrekken weer richting de machtige Mekong rivier

We rijden terug naar de Mekong rivier die met al haar vertakkingen een rol van betekenis speelt in heel Cambodja. Aangekomen in Strung Teng brengen we een bezoek aan het Mekong Blue project. Een programma bedoelt om de positie van de allerarmsten en in het bijzonder de vrouwen te versterken door onderwijs, het leren van een vak en empowerment. Je bezoek aan het programma draagt altijd positief bij. De rest van de dag heb je ter vrije besteding en kan je je vast voorbereiden op een sportieve dag!

Dag 15 Je verkent Stung Treng per fiets en kayak

Je verlaat Stung Treng deels per fiets en deels per kayak op de Mekong. Wij zorgen voor goede moutain bikes en voor een kayak met zwemvest, helm en een afsluitbare pot om spullen droog te houden. Ook zorgen we voor water en lunch onderweg. We plannen de route zo dat we ook weer uitkomen in Stung Treng en u overnacht ook deze nacht in het hotel aan de rivier.

Strung Treng op de fiets
Strung Treng op de fiets

Dag 16 Stevige rit van Stung Treng naar Phnom Penh

Vandaag een stevige rit terug naar de hoofdstad Phnom Penh. Geniet nog één keer van een overheerlijke Cambodjaanse maaltijd in één van de trendy restaurants van Phnom Penh. Wij kunnen Friends restaurant aanbevelen, een restaurant waar straatkinderen leren werken en koken. Lekker eten en ook nog een goed doel steunen! Geniet van je laatste avond in Phnom Penh.

Dag 17 Transfer naar de luchthaven of toch nog wat dagen strand?

Transfer naar de luchthaven voor je terugvlucht.

Indien je wilt is deze reis te verlengen met een strandverblijf in Sihanoukville, je kunt de lengte zelf bepalen. De reis van Phnom Penh naar Sihanoukville duurt zo'n 3,5 uur. Wij adviseren je om tussen je reisdagen door minimaal twee nachten in Sihanoukville te verblijven om ook daadwerkelijk optimaal te genieten van je strandverlenging.