Bergstammen in Noord-Vietnam

Als je van avontuur, de natuur en wandelen houdt dan spreekt deze Vietnam rondreis in het noorden je vast aan! In drie weken laten we je veel zien van het berggebied rondom Sapa en ontmoet je veel verschillende minderheden in het hoge noorden van Vietnam. je bezoekt ook delen van het noorden waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat. Om relaxed af te sluiten reserveren we ook een uitstap naar het mooie Halon bay. Een aanrader voor wie van een actieve vakantie houdt.

Dag 1 Vertrek naar Vietnam

Je vertrekt vandaag voor je rondreis van 18 dagen in het hoge noorden van Vietnam. Je zult altijd een overstap hebben op je vlucht. Je komt morgen aan in Hanoi. Let op! Wil je de markten bezoeken zoals aangegeven in het programma dien je op zondag te vertrekken.

Dag 2 Hanoi is je eerste stop. In de avond ga je kennismaken met keuken van Vietnam tijdens een streetfood tour.

Het lekkerste local food in Hanoi eet je natuurlijk tussen de locals, gewoon aan de rand van de straat op plastic krukjes
Het lekkerste local food in Hanoi eet je natuurlijk tussen de locals, gewoon aan de rand van de straat op plastic krukjes

Je wordt op de luchthaven verwelkomt door je chauffeur en hij brengt je vervolgens naar je hotel in het centrum van Hanoi. Het ligt in de oude wijk Pho Phuong. In de namiddag (de gids komt je om half vijf ophalen) ga je met een gids op pad in de oude wijk en laten we je kennismaken met de Vietnamese keuken. Je bezoekt de Bach Ma tempel en de Quan Truong Gate. We laten je de groenten-, en vismarkt zien en bij Cau Dong Market gaan we tussen de locals zitten om de eerste gerechten te proeven. Op de Dong Xuat markt proef je Bun Dau een tofu gerecht. Ook een echt stuk traditionele wedding cake mag niet ontbreken. We sluiten af in een lokale beergarten waar je het lokale tapbier 'Bia Hoi' probeert samen met 'Nem Chua'. Dit is een spicy roll met vlees. vervolgens lopen we terug naar het hotel. Morgen gaat je rondreis verder. (Logies en diner inbegrepen)

Dag 3 In Hanoi is genoeg te zien voor nog een tweede dag verblijf

Vandaag en morgen kun je Hanoi verder zelf in je eigen tempo verkennen. De oude stad en het gebied rond het Hoan Kiem meer verken je het best lopend of in een fiets riksja. Bij het Hoan Kiem meer kun je een waterpoppen theater bezoeken, het zijn kleine met poppen vertelde verhaaltjes in een theater op het water. Wil je het mausoleum van Ho Chi Minh bezoeken dan zul je vroeg in de ochtend daar al heen moeten om binnen te mogen. Op korte afstand ligt dan ook het presidentieel paleis, de éénzuilige pagode en het Ho Chi Minh museum. Probeer je vandaag ook Pho, de heldere soep, die is in Hanoi erg lekker. De tempel van de literatuur of het Etnologisch museum zijn ook een goede keuzes. (Logies en ontbijt inclusief)

Er is altijd wel iemand aan het offeren in de kleine tempels die in iedere wijk staan
Er is altijd wel iemand aan het offeren in de kleine tempels die in iedere wijk staan

Dag 4 Vanuit Hanoi met de nachttrein naar Sapa

Ook vandaag verken je Hanoi. In het Etnologisch museum kun je vast inspiratie opdoen om de stammen uit het noorden uit elkaar te houden. De tempel van de literatuur is ook een bezoek meer dan waard. Als je geluk hebt is er net een groep studenten aan het vieren dat ze geslaagd zijn. Altijd leuk om mee te maken. Had je gisteren ook al de Sint Jozef kathedraal bezocht in de buurt van het Hoan Kiem meer, een soort kleine Notre Dame? In de Pho Nha Tho Straat die hier vlak bij ligt heb je de trendy kleding winkeltjes en de betere kleermakers. Bovendien leuke restaurants en gezellige café's. In de avond ga je naar het station voor je treinreis naar Sapa. Je trein vertrekt om negen uur en komt de volgende ochtend om zes uur aan in Lao Cai. (Logies, ontbijt en overnachting in de trein)

Dag 5 Sapa, uitvalsbasis voor het hoge noorden

Je ontmoet altijd wel een vrolijke bergbewoonster
Je ontmoet altijd wel een vrolijke bergbewoonster

Vanaf Lao Cai is het een klein uur rijden naar Sapa. Sapa is en voormalig Frans hillstation en is bekend vanwege de markt met een veelheid aan minderheden uit de omliggende bergdorpen. Red Dao, Black HmongTay en Xa Pho zijn er maar enkele van. We wandelen vandaag, nadat je eerst ingecheckt bent in je hotel naar Ma Tra en Ta Phin. Zo kun je vast even wennen aan de hoogte en de prachtige uitzichten. Je overnacht in Sapa. (Logies)

Dag 6 Vandaag begint je trekking in het hoge noorden van Vietnam

Rond een uur of tien vertrekken we en verlaten we ( je sluit aan bij een wandelgezelschap) Sapa. Al vrij snel verlaten we de verharde weg en vervolgend ons pad bergafwaarts over een smal paadje richting Muong Hoa River om vervolgens naar Black H’mong dorp Lao Chai San te lopen. De Black H’mong zijn de grootste minderheid in het gebied rondom Sapa. Ze spreken een eigen taal en hebben eigen gebruiken, je herkent ze aan hun traditionele donkere kleding met indigo blauw. In Giang Ta Chai village woont een relatief kleine minderheid met paars, blauwe en groene kleuren in de kleding. je zult merken dat de huizen hier eenvoudig zijn. Je overnacht bij een lokale familie. (Logies, ontbijt, diner en gids is inclusief)

Dag 7 Giang Ta Chai - Ban Ho

Je begint de dag samen met je andere wandelgenoten met een bezoek aan de Red Dao's bij Giang Ta Chai. Hier bezoek je ook een mooie waterval. De dames van de Red Dao dragen opvallend rode accessoires en een rode sjaal om het hoofd. Enkele dames hebben geen wenkbrauwen meer, deze zijn volgens een legende ongewenst en de dames hebben ze afgeschoren. We vervolgens onze weg tussen de rijstvelden door in de richting van het Tay dorp Ban Ho, dit ligt op zo'n 900 m. De Tay zijn in enkele gevallen al aardig overgegaan op de Vietnamese cultuur. Hun huizen zijn nog traditioneel. (Logies, ontbijt, diner en gids inclusief)

Red Dao vrouwen <br>
Red Dao vrouwen

Dag 8 Ban Ho - Bac Ha

Flower Hmong <br>
Flower Hmong

We rijden je naar Sapa waar je ontbijt. Vervolgens staat een stevige transfer van zo'n 2 a 3 uur op de planning richting Bac ha . Hier wordt op zondag de Bac ha Markt gehouden. Dit is de plek tijdens je rondreis waarbij je de meeste minderheden bij elkaar gaat zien. Op deze markt tref je ook veel `flower Hmong aan. Deze dames zijn wel heel kleurrijk gekleed. Een waar fotografen paradijs en overal is wel wat te zien. De markt is ook bekend vanwege het levend vee dat er verhandeld wordt. In de namiddag wandel je naar het dorpje Trung Do. Als het water in de rivier hoog genoeg staat ga je met de motorboot de omgeving verder verkennen. Je overnacht in Bac Ha. (Logies en ontbijt en transfer inbegrepen)

Dag 9 Bac Ha trekking en overnachting in een mooie lodge.

Vandaag stat in het teken van het dal rondom Bac Ha. Je loopt met je gids over een lang pad naar Ban Pho dat je bezoekt om vervolgens de weg in dit prachtige landschap te vervolgen in de richting van de flower Hmong. Daar laat men je zien hoe de locale likeur uit mais gemaakt wordt. Uiteraard mag doe geproefd worden. Via nog een prachtig gelegen dorpje en een bezoek aan de Hmong koning lopen we naar het ophaalpunt. We rijden verder naar de Panhou Ecolodge waar je overnacht ( Logies, ontbijt en gids inclusief)

Je overnacht in de Panhou Ecolodge
Je overnacht in de Panhou Ecolodge

Dag 10 Panhou

Prachtige vergezichten in het hoge noorden van Vietnam
Prachtige vergezichten in het hoge noorden van Vietnam

Na het ontbijt maak je een wandeltocht naar Nam Hong door prachtige berglandschappen. Je bezoekt dorpen van de Dzao en Man Ta Pan. De lunch wordt vandaag georganiseerd bij het minderheden dorpje van de Man Ta Pan. Via het bamboe bos loop je terug naar de ecolodge. (Logies, ontbijt en diner inbegrepen)


Dag 11 Panhou - Ba Be

Na je ontbijt in Panhou rijden we naar de omgeving van het Ba Be meer. De weg met prachtige uitzichten volgt de rivier door het berggebied. We komen aan de voet van de rivier bij de dam uit. Kort daarna check je in voor een home-stay verblijf in de buurt van het meer. (Logies, ontbijt en diner inclusief)

Ba Be national park in Vietnam
Ba Be national park in Vietnam

Dag 12 Boottocht op het Ba Be meer en homestay

Hoewel de vertaling van de naam Ba Be eigenlijk inhoud dat we met drie meren te maken hebben is het in werkelijkheid echt één meer. De rivier de Nang is de voeding van het meer. we volgen vandaag deze rivier door het Ba Be National Park. Poong Grotto bezoek je onderweg en ook doen we enkele dorpjes langs het water aan. Een korte wandeling brengt ons bij de Dau Dang waterval. In de middag wandelen we naar de home-stay. (Logies, ontbijt en diner en boothuur inbegrepen)

Dag 13 Ba Be - Hanoi

Vandaag is een reisdag. Je dag begint in de groene bergen die je in de loop van de dag gaat verlaten om te eindigen in Hanoi We verlaten Ba Be en rijden naar Thai Nguyen dat een stukje ten noorden van Hanoi ligt. In dit gebied heb je prachtige vergezichten en theeplantages. IN Thai Nguyen is een bezoek aan het Etnisch museum aan te bevelen. Je komt in de namiddag aan in Hanoi. (Logies en ontbijt inbegrepen)

Dag 14 Halong bay

Het wondermooie gebied van Halong bay
Het wondermooie gebied van Halong bay

We verlaten Hanoi weer en rijden naar Halong Bay waar je rond het middaguur aan boord van je jonk gaat. Daar is voor een heerlijke lunch gezorgd en krijg je uitleg over de boottocht. Je brengt een bezoek aan een grot en een floating village en je kunt zwemmen en kajakken in de namiddag. Na een kookles op het bovendek en een heerlijk diner is het nog mogelijk om op kreeft te gaan vissen. Natuurlijk kun je ook gewoon lekker met een glaasje op het bovendek van de sterren genieten. (Logies, ontbijt, lunch en diner inbegrepen)

Dag 15 Halong bay

Na het ontbijt vertrekken we en varen we door Halong bay. Je kunt met de kayak een bezoek brengen aan enkele mooie grotten. verder is er uitgebreid de tijd om heerlijk te relaxen en te genieten van de omgeving. Na de inbegrepen lunch varen we verder naar Ba Trai Dao waar enkele mooie strandjes liggen. Vervolgens verken je de grootste vissersplaats in de baai Van Gia village in Halong Bay by Kayak. (Logies, ontbijt, lunch en diner inbegrepen)

Halong Bay<br>
Halong Bay

Dag 16 Halong bay - Hanoi

Na je ontbijt is er nog de mogelijkheid om met een roeiboot de tunnel grot te verkennen. Vervolgens varen we terug naar de haven. Je hebt dan inmiddels je cabin al leeggemaakt en kunt tijdens het terugvaren genieten van een overheerlijke lunch. De vis is vers en wordt gekocht bij de vissers in de baai. Rond het middaguur ben je in de haven en brengen we je terug naar Hanoi. Morgen vlieg je terug naar huis.

Dag 17 Terugvlucht

Helaas, je Vietnam rondreis zit er op, je kunt terugkijken op een avontuurlijke verkenning van het noorden van Vietnam. De chauffeur brengt je naar de luchthaven voor de terugvlucht.