Bergstammen in Noord-Vietnam

Als je van avontuur, de natuur en wandelen houdt dan spreekt deze Vietnam rondreis in het noorden je vast aan! In 16 dagen laten we je veel zien van het berggebied rondom Sapa en ontmoet je veel verschillende bergstammen in het hoge noorden van Vietnam. Om ontspannen af te sluiten reserveren we ook een uitstap naar het mooie Halong bay. Een aanrader voor wie van een actieve vakantie houdt!

Dag 1 Vertrek naar Vietnam

Je vertrekt vandaag voor je rondreis van 17 dagen in het hoge noorden van Vietnam. Je zult altijd een overstap hebben op je vlucht. Je komt morgen aan in Hanoi. Let op! Wil je de markten bezoeken zoals aangegeven in het programma dien je op zondag te vertrekken.

Dag 2 Hanoi is je eerste stop. In de avond ga je kennismaken met keuken van Vietnam tijdens een streetfood tour.

Het lekkerste local food in Hanoi eet je natuurlijk tussen de locals, gewoon aan de rand van de straat op plastic krukjes
Het lekkerste local food in Hanoi eet je natuurlijk tussen de locals, gewoon aan de rand van de straat op plastic krukjes

Je wordt op de luchthaven verwelkomt door je chauffeur en hij brengt je vervolgens naar je hotel in het centrum van Hanoi. Het ligt in de oude wijk Pho Phuong. In de namiddag ga je met een gids op pad in de oude wijk en laten we je kennismaken met de Vietnamese keuken. Je wandelt door de vele kleine straatjes en proeft onder andere de Pho soep, een Vietnamese sandwich en de heerlijke egg coffee (diner)

Dag 3 In Hanoi is genoeg te zien voor nog een tweede dag verblijf

Vandaag kun je Hanoi verder zelf in je eigen tempo verkennen. De oude stad en het gebied rond het Hoan Kiem meer verken je het best lopend of in een fiets riksja. Bij het Hoan Kiem meer kun je een waterpoppen theater bezoeken, het zijn kleine met poppen vertelde verhaaltjes in een theater op het water. Wil je het mausoleum van Ho Chi Minh bezoeken dan zul je vroeg in de ochtend daar al heen moeten om binnen te mogen. Op korte afstand ligt dan ook het presidentieel paleis, de éénzuilige pagode en het Ho Chi Minh museum. Probeer je vandaag ook Pho, de heldere soep, die is in Hanoi erg lekker. De tempel van de literatuur of het Etnologisch museum zijn ook een goede keuzes. (ontbijt)

Er is altijd wel iemand aan het offeren in de kleine tempels die in iedere wijk staan
Er is altijd wel iemand aan het offeren in de kleine tempels die in iedere wijk staan

Dag 4 Vanuit Hanoi met de nachttrein naar Sapa

Ook vandaag verken je Hanoi. In het Etnologisch museum kun je vast inspiratie opdoen om de stammen uit het noorden uit elkaar te houden. De tempel van de literatuur is ook een bezoek meer dan waard. Als je geluk hebt is er net een groep studenten aan het vieren dat ze geslaagd zijn. Altijd leuk om mee te maken. Had je gisteren ook al de Sint Jozef kathedraal bezocht in de buurt van het Hoan Kiem meer, een soort kleine Notre Dame? In de Pho Nha Tho Straat die hier vlak bij ligt heb je de trendy kleding winkeltjes en de betere kleermakers. Bovendien leuke restaurants en gezellige café's. In de avond ga je naar het station voor je treinreis naar Sapa. Je trein vertrekt om negen uur en komt de volgende ochtend om zes uur aan in Lao Cai. (ontbijt)

Dag 5 Sapa, uitvalsbasis voor het hoge noorden

Je ontmoet altijd wel een vrolijke bergbewoonster
Je ontmoet altijd wel een vrolijke bergbewoonster

Vanaf Lao Cai is het een klein uur rijden naar Sapa. Sapa is en voormalig Frans hillstation en is bekend vanwege de markt waar veel bergstammen uit de omliggende bergdorpen naar toe komen. Red Dao, Black HmongTay en Xa Pho zijn er maar enkele van. We wandelen vandaag, nadat je eerst ingecheckt bent in je hotel naar Ma Tra en Ta Phin. Zo kun je vast even wennen aan de hoogte en de prachtige uitzichten. Je overnacht in Sapa. (ontbijt)

Dag 6 Vandaag begint je trekking in het hoge noorden van Vietnam

Rond een uur of tien vertrekken we en verlaten we Sapa. Al vrij snel verlaten we de verharde weg en vervolgend ons pad bergafwaarts over een smal paadje richting Muong Hoa River om vervolgens naar Black H’mong dorp Lao Chai San te lopen. De Black H’mong zijn de grootste minderheid in het gebied rondom Sapa. Ze spreken een eigen taal en hebben eigen gebruiken, je herkent ze aan hun traditionele donkere kleding met indigo blauw. In Giang Ta Chai village woont een relatief kleine minderheid met paars, blauwe en groene kleuren in de kleding. Je zult merken dat de huizen hier eenvoudig zijn. Je overnacht in een leuk guesthouse met een prachtig uitzicht (ontbijt, lunch en diner)

Dag 7 Giang Ta Chai - Bac Ha

Je begint de dag met een bezoek aan de Red Dao's bij Giang Ta Chai. Hier bezoek je ook een mooie waterval. De dames van de Red Dao dragen opvallend rode accessoires en een rode sjaal om het hoofd. Enkele dames hebben geen wenkbrauwen meer, deze zijn volgens een legende ongewenst en de dames hebben ze afgeschoren. We vervolgens onze weg tussen de rijstvelden door naar Su Pan. Vanaf hier reis je met de auto naar Bac Ha waar je in een mooie homestay verblijft (ontbijt, lunch en diner)


Red Dao vrouwen <br>
Red Dao vrouwen

Dag 8 Bac Ha markt en Trung Do

Flower Hmong <br>
Flower Hmong

Op zondag wordt in Bac Ha de markt gehouden. Dit is de plek tijdens je rondreis waarbij je de meeste bergstammen bij elkaar gaat zien. Op deze markt tref je ook veel flower Hmong aan. Deze dames zijn wel heel kleurrijk gekleed. Een waar fotografen paradijs en overal is wel wat te zien. De markt is ook bekend vanwege het levend vee dat er verhandeld wordt. In de namiddag wandel je naar het dorpje Trung Do. Als het water in de rivier hoog genoeg staat ga je met de motorboot de omgeving verder verkennen (ontbijt en lunch)

Dag 9 Je reist vandaag naar Thong Nguyen

Je reist vandaag verder naar de ecolodge die gelegen is in een klein dorpje in de Ha Giang provincie. Het is een prachtige route door de natuur en onderweg is er genoeg tijd om te stoppen voor foto's. Je komt in de middag aan bij de lodge. (ontbijt en diner)

Je overnacht in de Panhou Ecolodge
Je overnacht in de Panhou Ecolodge
Prachtige vergezichten in het hoge noorden van Vietnam
Prachtige vergezichten in het hoge noorden van Vietnam

Dag 10 Trekking

Na het ontbijt maak je een wandeltocht naar Nam Hong door prachtige berglandschappen. Je bezoekt dorpen van de Dzao en Man Ta Pan. De lunch wordt vandaag georganiseerd bij het bergstammen dorpje van de Man Ta Pan. Via het bamboe bos loop je terug naar de ecolodge. (ontbijt, lunch en diner)


Dag 11 Panhou - Ba Be

Na je ontbijt in Panhou Ecolodge rijden we naar de omgeving van het Ba Be meer. De weg met prachtige uitzichten volgt de rivier door het berggebied. We komen aan de voet van de rivier bij de dam uit. Kort daarna check je in voor een homestay verblijf in de buurt van het meer. (ontbijt)

Ba Be national park in Vietnam
Ba Be national park in Vietnam

Dag 12 Boottocht op het Ba Be meer en homestay

Hoewel de vertaling van de naam Ba Be eigenlijk inhoud dat we met drie meren te maken hebben is het in werkelijkheid echt één meer. De rivier de Nang is de voeding van het meer. We volgen vandaag deze rivier door het Ba Be National Park. Poong Grotto bezoek je onderweg en ook doen we enkele dorpjes langs het water aan. Een korte wandeling brengt ons bij de Dau Dang waterval. In de middag wandelen we naar de home-stay. (ontbijt)

Dag 13 Je reist terug naar Hanoi

Vandaag is een reisdag. Je dag begint in de groene bergen die je in de loop van de dag gaat verlaten om te eindigen in Hanoi. De reis duurt ongeveer 6 uur en je komt hier in de namiddag aan. (ontbijt)

Dag 14 Halong bay

Het wondermooie gebied van Halong bay
Het wondermooie gebied van Halong bay

We verlaten Hanoi weer en rijden naar Halong Bay waar je rond het middaguur aan boord van je jonk gaat. Je vaart niet door het toeristische Halong Bay maar in de nabij gelegen baai Bai Tu Long. Op de boot is er voor een heerlijke lunch gezorgd en krijg je uitleg over de boottocht. Je brengt een bezoek aan een grot en je kunt zwemmen en kajakken in de namiddag. Na een kookles op het bovendek en een heerlijk diner is het nog mogelijk om op kreeft te gaan vissen. Natuurlijk kun je ook gewoon lekker met een glaasje op het bovendek van de sterren genieten. (ontbijt, lunch en diner)

Dag 15 Een tweede dag op de boot

Na het ontbijt vertrek je naar het gebied Cap La. Je gaat met een vissersman op pad en leert op een traditionele manier vissen. Op een klein eilandje stoppen we voor een pauze waar je kunt zwemmen of nog eens kajakken. In de namiddag kun je genieten op de boot van het prachtige uitzicht en in de avond wordt er een barbeque georganiseerd (ontbijt, lunch en diner)

Halong Bay<br>
Halong Bay

Dag 16 Halong bay - Hanoi

Na twee dagen op de boot reis je vandaag weer terug naar Hanoi. Je kunt in de ochtend nog een vissersdorp bezoeken of meedoen met een Tai Chi les op het bovendek. Tijdens de lunch vaart de boot weer terug. De vis is vers en wordt gekocht bij de vissers in de baai. Rond het middaguur ben je in de haven en brengen we je terug naar Hanoi. Morgen vlieg je terug naar huis.

Dag 17 Terugvlucht

Helaas, je Vietnam rondreis zit er op, je kunt terugkijken op een avontuurlijke verkenning van het noorden van Vietnam. De chauffeur brengt je naar de luchthaven voor de terugvlucht.